«ВедаПулс» за специалисти по Аюриведа

«ВедаПулс» е експертна система, позволяваща  на специалистите по Аюрведа  да проведат обективен анализ Викрити (баланс на  доша и субдоша, агни-дхату, баланс  на панча-маха-бхута, «Пулс  на органите») и да изработят експертни препоръки за индивидуални диети, фитотерапия, ароматерапия и житейска програма (лайфстайл), съобразен с индивидуалната конституция (ВАТА, ПИТТА, КАПХА) и принципите на ДравяГуна (раса, гуна, вирия, випак, дошагната, рога, прабхава).

Подходът за оценяване състоянието на пациента  според традициите на Аюрведа се отличава от приетия в западната медицина. В Аюрведа не се използва методът на поставяне на диагноза, използван в западната медицина(МКБ-10). Поставянето на диагноза в Аюрведа по-скоро напомня определяне на главния синдром,  за което е необходимо да се имат предвид две важни неща:

определяне типа конституция на клиента и моментното функционално състояние на различните системи на организма.

Типове конституция в Аюрведа: как да се определят правилно

Традиционно това се определя  чрез  палпация на пулса на лъчевата артерия. Всеки специалист по Аюрведа трябва да умее да прави това.  Изследвайки всичките седем нива на пулса може да се определи и конституцията на пациента, и „пулса на органите“.  По време на специалните курсове за обучение, ние отделяме специално внимание на изграждането  на навици за диагностика  посредством палпация. „ВедаПулс“ дава допълнителни важни предимства  на специалиста, позволявайки му не само субективно да оцени състоянието на човека, но и да направи това  с помощта на обективна методика. ВедаПулс ще позволи на специалиста, практикуващ Аюрведа:

 • Да определи физиологичната компонента на Викрити (типовете конституции в Аюрведа), т.е. да оцени степента на отклонение на физиологичните реакции, спрямо нормалните. С други думи, да оцени обективно баланса (на) Доша.
 • Да направи обективен анализ на функционалното състояние на органите и системите на организма – „пулс на органите“, състояние на енергетиката на каналите(канална енергетика), (съгласно ТКМ).
 • Да оцени количественното състояние на подсистемите в организма, контролиращи определени фукции на организма, които на санскрит са познати като СубДошa:Прана Вата, Удана Вата, Самана Вата, Вяна Вата, Апана Вата; Пачака Питта, Садхака Питта, Ранджака Питта, Бхраджака Питта, Алочака Питта; Бодхака Капха, Слешака Капха, Кледака Капха, Аваламбака Капха, Тарпака Капха.
 • Да оцени нивото на метаболитното изгаряне(огън), изгарянето като цяло, в помощ на храносмилането, а също и нивото на метаболизма в основните аюрведически тъкани – Дхату (Раса, Ракта, Мамса, Меда, Астхи, Маджа, Шукра/Артхава), за разбиране стадиите на процеса патогенеза  (сампрампти) при „промените в Доша“ и местата за локализация на Ама.
 • Да се откроят основните качества на материалната природа – Гуна, чрез анализ на баланса на петте велики първични елементи според теорията ПанчаМахаБхута.
 • Да се определи психосоматичния портрет на пациента чрез анализ на енергийните центрове (чакри).

Да се контролира процеса на рехабилитация чрез системата на дистанционна телеметрия при използване на домашния модул АПК ВедаПулс.

Не е достатъчно да познаваш проблема, трябва да умееш да намериш решението му.

Ето защо, втората по значение задача за начинаещия в Аюрведа специалист е  – правилен, а по-точно  казано индивидуален  (конституционален) подбор на рехабилитационните мероприятия.

В нашите курсове на обучение и уебинари преподаваме основи на Аюрведическата фитотерапия, диетология.  Ориентираме специалистите към усвояване на обемна литература за създаване на индивидуални програми за рехабилитация, формирайки у тях базови знания. Като допълнение към казаното, даваме инсрумент, който облекчава значително избора на рехабилитационна програма –  използването на АПК ВедаПулс автоматизира процеса и позволява:

 • Да се сформират препоръки за индивидуален начин на живот.
 • Да се създаде конституционално-балансиран фитосбор при конкретните състояния и заболявания по каноните на Дравя Гуна, въз основа на познаването на конституциите на билките(Раса, Гуна, Вирья, Випак, Прабхава, Дошагната, Рога, Карма).
 • Да се подберат ароматни масла за масажни процедури и техниките на ПанчаКарма.
 • Да се създаде балансирана диета чрез определяне на конституционални хранителни продукти.
 • Да се състави акупресурна рецепта за въздействието на БАД и мармата на тялото при различни заболявания.
 • Да се препоръча комплекс от асани за йогатерапия (ЛФК).

Внедряването в практиката на АПК ВедаПулс дава възможност на всеки специалист да овладее недостъпните навици на пулсовата диагностика и да автоматизира напълно процеса на издаване на препоръки към  пациента.

Професионалният комплект за специалиста по Аюрведа включва Апаратно-програмен комплекс „ВедаПулс“ и комплект експертни програмни разширения.

Експертни програмни разширения към АПК «ВедаПулс» за специалисти по Аюрведа.

Nidana

Нидана

Причини на заболяванията съгласно подхода в Аюрведа. Съдържа три раздела: „СубДоша“, „ПанчаМахаБхута“, „АгниДхату“.

Диетотерапия

Диетотерапия 

Създаване на подробни препоръки относно конституционно балансирана диета и начин на живот.

Фитоенциклопедия

Фитоенциклопедия

Индивидуална фитотерапевтична селекция според аюрведичната конституция на растенията (раса, гуна, вирия, випак, прабхава).

Аромаенциклопедия

Аромаенциклопедия

Избор на етерични масла за провеждане на панчакарма (дълбоко прочистване на тялото) и расаяна (подмладяване).

Справка: Определянето на доша – тест или диагностика с ВедаПулс?

Как да определим своята Доша? Именно с този въпрос най-често започва прегледа на специалиста. Понякога, начинаещите специалисти по Аюрведа, използват тестове и въпроси за определяне типа на конституцията или оценяват само конституцията на тялото на човека. Такъв тест, обаче, едва ли ще е добър помощник за професионалиста и за начинаещия специалист по Аюрведа – нужен е доста по-задълбочен анализ. Само за пет минути ВедаПулс ще определи конституционния тип. Доша-тестът, направен с помощта на ВедаПулс, е възможно най-пълен и правилен, тъй като отчита физиологичната компонента на Викрити. Освен това, диагностиката с ВедаПулс, помога не само за анализа и баланса на доша, но прави оценка на състоянието на всяка субдоша. Използването на прибора и експертните разширения към него изключва грешките при оценката на функционалното състояние и помагат за разработването на индивидуални препоръки при различните аюрведични типове конституция при хората, което е вторият етап от работата на специалиста с клиента.

ВедаПулс е уред, позволяващ да се оценят шест от седемте възможни в Аюрведа нива на пулса. Разработен е в Русия и е получил висока оценка от специалистите:
• Индия — 6-ти Международен Аюрведически Конгрес.
• Германия — Международен симпозиум по Аюрведа.
• САЩ — Директор на Аюрведическия Институт – доктор Васант Лад.

Какво може да се определи с помощта на АПК «ВедаПулс»?
Викрити — текущото състояние на конституцията, баланса на вата, питта и капха

Материали по темата:

 • Как правилно да определим своя тип конституция: Вата-Питта-Капха?

Кратка статия, написана, за да предпази от грешки тези, които сега започват да се запознават с Аюрведа и се опитват да определят своя тип конституция. Работата е там, че типът телосложение не съвпада с типа конституция! И тестовите-въпросници, много от които можете да намерите в интернет, най-често няма да помогнат. А тогава?… Прочетете…

 • Компютърната пулсова диагностика ВедаПулс: Конституционален подход към фито-, арома-, диетотерапия.

Статия за запознаване с концепцията, на чиято основа се гради съставянето на препоръките. С прости думи за главния подход.

 • Викрити или пракрити.
 • Викрити или пракрити-2, или „Кралят е гол!“

На пръв поглед , толкова  прост въпрос и толкова очевиден отговор, но ние редовно се сблъскваме с много хора, които имат погрешно мнение за него… при това и сред някои, които се смятат за специалисти по Аюрведа.

 • Практически пример за анализа на резултатите от изследванията  от позицията на Аюрведа.

Пулсът на различните органи

Бели дробове, Дебело черво, Далак, Стомах, Сърце, Тънки черва, Пикочен мехур, Бъбреци, Перикард, Трите нагревателя, Жлъчка, Черен дроб.

Материали по темата:

 • 12 главни меридиана в традиционната  китайска медицина
 • Пулс на органите. Очакване на чудото и реалните възможности за оценка на функционалното състояние  на органите по сърдечния ритъм.

Отговори на най-сложните въпроси, задавани някога от ползващите АПК “ ВедаПулс“ . Статията е много дълга, но затова пък  и много весела и лирическа с поучителни истории от живота.

Анализ състояние на СубДоша

Материали по темата:

СубДоша. Част I: Вата: Прана, Удана, Самана, Вйана, Апана

СубДоша. Част II: Питта: Пачака, Ранджака, Браджака, Садхака, Алочака

СубДоша. Част III: Капха: Аваламбака, Кледака, Бодхака, Тарпака, Cлешака

Агни-Дхату — аюрведическа хистология

Материали по темата:

 • Оценка  на Агни-Дхату

Баланс на  Панча-Маха-Бхута — петте първоелемента

Материали по темата:

 • Баланс на Панча-Маха-Бхута

Искате ли да купите модул или да го получите за тестване?
Пишете ни

  Запишете се